קרן השתלמות- אליה שבסופה קוצים רכים

מצב 1- הפקדות בחסר

באופן כללי, במצב זה השכיר מאבד כסף שכן החלק שבין תקרת השכר לקרן ההשתלמות לבין השכר המבוטח לצורך קרן השתלמות (להלן: הפרש חודשי לא מנוצל הפקדתית או בקיצור החלמ״ה) מהווה שכר במקום להוות חיסכון. שכר הינו רכיב החייב במס.

עוד רגע נכנס לחישובים אולם בקצרה ניתן לומר כי החלמ״ה כפול המס השולי (נניח 31%) כפול 10% הוא הפסד חודשי. נשמע משפט מפוצץ? טוב הוא כזה, אבל הנה הסבר ארוך וחישובי

קצת חישובים- ניתן לדלג

עבור הדוגמא דנן ונכון לשנת 2015 נניח כי: השכר המבוטח לצורך קרן השתלמות (14 אלף שח) נמוך מתקרת ההטבה על קרן ההשתלמות (15.7 אלף שח) ולכן אתם לא מנצלים את סך התקרה. סך החלמ״ה הינה 1,700.

אי ניצול התקרה מביא לאובדן חודשי של יכולת הפקדה לקרן של 10% מההחלמ״ה. כלומר אם השכר שלכם נמוך ב-1,700 ש״ח מהתקרה להפקדה, אתם מפספסים הפקדה לקרן בפועל של 170 ש״ח (ברוב המקרים ההפקדה לקרן הינה 10% מהשכר) כלומר אתם משלמים מס על תוספת הכנסה של 170 שח בחודש. המס הינו 31% ולכן אובדן של 53 שח בחודש מהנטו.

הפקדה כזו תביא לחיסכון משמעותי שישתלם לכם תוך 6 שנים. נניח שתפקידו 170 שח בחודש בקרן הפרטית. בכל חודש הנטו שלכם יקטן רק ב-117 שח. זאת אומרת שעל כל הפקדה בת 170 שח לזכותכם תשלמו רק 117 שח. נניח גם שהקרן תניב לכם תשואה של 5% בשנה. תזכרו שתשואה זאת פטורה לחלוטין ממס.

כלומר אם תבחרו שלא להפקיד השכר שלכם יהיה שכר הבסיס נטו+117.3 שח (117 מייצג 170 שח פנויים בניכוי מס על 170 אלף שח בהנחה ששכרכם הוא 20 אלף שח, אזי המס הינו 31% כלומר תשלמו מס על 52.7 שח).

אם תבחרו להפקיד את התוספת אזי שכרכם יהיה שכר הבסיס נטו אבל לזה תוסיפו צבירה בקרן ההשתלמות של 170 שח+תשואה

אז מה עושים כדי לנצל את קרן ההשתלמות בצורה הטובה ביותר?

מהדוגמה לעיל אנו למדים כי ככל שהשכר המבוטח יותר נמוך כך האובדן גבוה יותר, ואת הכל יש להכפיל במקרה של שני בניזוג.

אבל רוב העובדים לא יילכו לבוס שלהם ויאמרו לו תשמע, אני ממש מאבד פה 600 שח בשנה, בוא תגדיל לי את האחוז המבוטח“. זה לא נעים. מה בכל זאת ניתן לעשות? להפקיד בצורה עצמאית לקרן השתלמות. נכון, בסוף השנה תצטרכו לעבוד טיפה כדי לקבל את החזר המס אבל האפליקציה שלנו בfinupp תסגור את כל הסיפור עבורכם. ואז לא תצטרכו לעבוד כלל!

מצב 2- הפקדות מדוייקות

אם יש לכם כסף פנוי לחיסכון תוכלו לעבור למצב 3. אם לא אז ניתן לעבור למאמר הבא

מצב 3 הפקדות יתר

במצבים בהם תקרת ההפקדה לקרן השתלמות נמוכה מההפקדה החודשית, אין אובדן של זכויות. אבל האם ניצול היתר של הזכות משתלם?

כעיקרון העובד יכול להפריש יותר מהתקרה, אך הכספים שמעבר לתקרה יחויבו במס שולי כמו שמחויב שאר שכרו של העובד שאינו מופקד בקרן. אז כדאי או לא כדאי להפקיד מעבר לתקרת קרן השתלמות? זו שאלה של מספרים, בשלב מסוים זה כדאי ובאחר לא. למה? כי זה תלוי במספר גורמים (למשל, האם עדיף לקחת רכב או לאבמקרה כזה עדיף להשתמש בייעוץ אישי).  ישנן 2 סיבות שבגינן התשובה אינה לא מוחלט. הסיבה הפחות חשובהזה יעודד אתכם לחסוך (אנחנו בfinupp מאמינים שהאזרח לא צריך הוראות מגורם שלישי ויכול לחסוך בעצמו). הסיבה היותר חשובה היא כאמור, מס הכנסה מעניק הטבות מס עד גובה מסוים. מעבר לגובה זה, הפקדה לקרנות השתלמות איננה זוכה להטבות מס ולכן יש לבחון אותה מול אמצעי חיסכון אחרים. כי כאשר מדברים על חיסכון, יש לזכור שמס הכנסה נפגש עם החוסך פעמיים: פעם אחת בעת ההפקדה, הסכום שמעבר לתקרת קרן ההשתלמות מחויב במס הכנסה (שזה מה שסקרנו לעיל), פעם שנייה בעת משיכת הכספים. בעיקרון קרן ההשתלמות, כמו כל אפיק חיסכון, מניבה רווחים. לו הייתם משקיעים לבד בבורסה על הרווחים היה מס של בערך 25%. לעומת זאת על רווחים בקרן השתלמות יש פטור חלקי (על הרווחים עד החלק הפטור כלומר מול תקרת הפקדה של 15,721 שח יש פטור מלא, מעבר לכך המס הינו 15%-20% בלבד, עדיין עדיף על אפיקי השקעה אחרים).

לסיכום נקודה זו: אם יש לכם אפיק השקעה אלטרנטיבי ללא מס (נניח נדלן אם אין בבעלותכם דירה) אז אין סיבה אמיתית לחסוך מעבר להפקדה. אם לאתצטרכו להתייעץ עם המומחים של finupp כי אחרי הכל תכנון נכון יכול לחסוך לכם בסביבות 3,000-6,000 שח בשנה.

השאר תגובה