מה קורה עם קרן השתלמות והאם מגיע עליה החזרי מס
עובדים רבים חושבים שברגע שהם קיבלו קרן השתלמות הם “הסתדרו בחיים” ובוודאות “מדובר בחיסכון מס משמעותי“. הטענות הללו נכונות רק בחלקן. אכן, קרן השתלמות הינה כלי משמעותי לחיסכון במס, אולם כמו כל כלי מיסויי, צריך לדעת לנצל אותו בצורה מושלמת, כי ניצול חסר או יתר יביא לפגיעה בהטבות המס. ניצול הכלי בצורה מושלמת הוא אפשרי אולם צריך מעט ידע.
אז בואו נתחיל עם קצת הגדרות:
המושג הראשון שנגדיר הוא “תקרת שכר להטבת קרן השתלמות“. התקרה מייצגת את השכר המקסימלי שמתוכו הפקדה לקרן השתלמות תזכה בהטבה והסכום שיופקד לקרן יהיה פטור ממס. נכון לשנת 2015 תקרת ההטבה לקרן השתלמות עומדת על 15,721 ש“ח לחודש. אם נניח שהפקדה חודשית ממוצעת הינה 10% מהשכר אזי ההפקדה המקסימלית 1,572 ש“ח בחודש.
המושג השני שנגדיר הינו “שכר מבוטח לצורך קרן השתלמות“- שכר מבוטח לצורך קרן השתלמות הינו אחוז השכר אשר בגינו המעביד מפריש לקרן ההשתלמות. אני אתן דוגמא כבר בשלב זה: אם נניח שמשכורת הברוטו שלי הינה 16,000 ש“ח ומתוכה המעביד מבטח רק 60% (שזה המצב הנפוץ במשק) הרי שהמשכורת המבוטחת שלי היא 9,600 ש“ח (הערה: רוב השכירים אינם יודעים מה השכר המבוטח שלהם למרות שמדובר בעניין בסיסי שהוסכם בחוזה העבודה ומופיע בתלוש השכר. אם תרצו, תוכלו לשלוח אל finupp.com את טופס 106 שלכם והמנוע של המחשבון שלנו ייתן לכם את התשובה ללא עלות).
באופן אקדמי ולא מפתיע, מרגע שהגדרנו שני מושגים, יכולים להיווצר שלושה מצבים:
מצב 1- הפקדות בחסר: תקרת שכר להטבת קרן השתלמות (מושג 1) גדולה מהשכר המבוטח לצורך קרן השתלמות (מושג 2)
מצב 2- הפקדות מדוייקות: תקרת השכר להטבת קרן השתלמות (מושג 1) שווה מהשכר המבוטח לצורך קרן השתלמות (מושג 2).
מצב 3- הפקדות בעודף: תקרת השכר להטבת קרן השתלמות (מושג 1) קטנה מהשכר המבוטח לצורך קרן השתלמות (מושג 2)
הערה: אם אתם יודעים מה השכר המבוטח החודשי שלכם, אין צורך לקרוא את כל המאמר אלא רק את המצב הרלוונטי אליכם.